A SZÍNÉSZNŐ ÉS A KÖZÉLET

 2010.09.10. 21:30

 


 

2010. szeptember 8-án, szerdán este 7 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében kerül sor az ERDŐS IRMA ÖSZTÖNDÍJ ÉS EMLÉKGYŰRŰ díjátadó ünnepségére.
Gáspárik Attila így ír a díjról blogjában:

Próbáltam megkeresni a díj leírását, szabályzatát, kurátorait... A színház honlapja alapján tart a nyári szünet. Információ egy szál se. Jó is az. Közben meg a Zújság beszámol, hogy húj de rutyutyu Erdős Irma díj. Hát igen emlékszünk rá, ő volt Hajdú Győző első felesége. Korántsem dicsőséges cselekedeteit a diktatúrából, az 1956-os állásfoglalását a díj nem feledteti. Ki nem beszélt múltunk, meg nem tárgyalt emlékeink sokak számára olyan tüske ami folyamatos gyulladást okoz. Nincs az a pénz, az a gyűrű, az a glancos díszműsor ami feledtetni tudja...

Az erdélyi színészkirály Lohinszky Lóránt ezt nyilatkozta Erdősről:

Másodéves volt Kolozsváron, amikor Kovács elhozta Vásárhelyre a Sirály Nyina szerepére. Együtt játszottuk Csehovot, és amikor a fõiskola után Marosvásárhelyre került, én lettem az osztályellenség, õ pedig a rendszer színésznõje. Nagyon jóban volt Kovács Györggyel, és ez adott egy „ki vagyok én”-t neki. Amikor az Ingyenélõkben játszott, a kulisszák mögött elment mellettem, és a térdemmel fenéken billentettem. „Kikérem magamnak!” kiabálta, és ez annyiba is maradt. Késõbb megint az én hülyeségem miatt – mert elõbb járt a szám, utána gondolkodtam – történt valami. Amikor 56-ban kitört a forradalom, a fõiskolán is futkostak jobbra-balra, jöttek a minisztériumból a rendelkezések, hogy a diákoknak fel kell emelni az ösztöndíjukat, a konyhán a koszt jobb legyen. Én meg nagy röhögve megyek be a titkárságra: na, mi van, be vagytok tojva, ti, kommunisták? Nem vettem észre, hogy Erdõs Irma ott állt, a kályhát támogatva. A történetet azért merem elmondani nyilvánosan, mert Kovács György szólt nekem, hogy Erdõs feljelentett. Marosvásárhelyen abban az idõben minden pártvezér magyar volt, engem kedveltek, mint színészt. Végül az ügynek nem lett következménye. Kovács György nagyon kiállt mellettem, és hálás kell legyek – így utólag is – a sorsnak, és ezeknek az embereknek, mert sokkal kisebb dolgokért kaptak egyesek öt-hat, vagy akár tíz évet.

A Marosvásárhelyi Székely Színház egykori ünnepelt színésznője: ERDŐS IRMA emlékére férje, a Svédországban élő dr. Bartha István mérnök, ÖSZTÖNDÍJAT alapított, mellyel pályájuk kezdetén lévő, sikereket felmutató ifjú színészeket kíván támogatni, az EMLÉKGYŰRŰT pedig a művésznő valamelyik kedves pályatársa vagy volt tanítványa, híve kapja. A díjjal járó Erdős Irma-plakettet Hunyadi László szobrászművész készítette.
A díjátadó ünnepség keretében a Tompa Miklós Társulat tagjai versműsort mutatnak be.
A rendezvényre szimbolikus árú, azaz 1 lejes jegyek érvényesek.

A nagy vitát kavart ügy középpontjában Erdős Irma színésznő és Hajdú Győzőné Erdős Irma feleség áll. Mennyire választható el a magánélet a közszerepléstől? Szakma és Erkölcs milyen mértékben tud kart karba öltve haladni. Számonkérhető-e a Tehetségen a Gondolat, és viszont? Politikai-ideológiai állásfoglalás-e egy fiatal pályakezdő részéről, ha elfogadja egy magánember támogatását? A kortársak számára nyilván nehezen szétválasztható a Színésznő és az Ember, de számonkérhető-e ez egy huszonéves tehetségen?

Ami azt illeti, a lehetséges díjazottak rátermettségéről eddig keveset lehetett hallani. Ahogy arról is, kik, mi alapján ítélik oda az ösztöndíjat. Ez legfeljebb szakmai vitára adhat majd okot.

A vélhetően még nagyobb port kavaró ügy az Emlékgyűrű átadásából, átvételéből pattanhat ki.

 

                                                      Szántó Péter - Kátai István

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katai.blog.hu/api/trackback/id/tr922287231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gasparik 2010.09.11. 07:52:53

Erdos Irma mikor elvalt HAjdutol, Svedorszagba koltozott, onnan feltette a kozonseget. Az emlekapolas "motorja" BArtha Istvan masodik ferj es gazdag ember. A muveszno halala ota ujra nosult, de ezek mar nem szalonkepes dolgok a sajto szamara. A dijazott szineszek olyan nyomorult anyagi helyzetben vannak, hogy el kell fogadjak "konyoradomanyt" Na ilyen a helyzet.

dorkazizus 2010.11.17. 15:38:12

Valóban,itt elöször járok,és megrökönyödve olvastam,hogy ahogy gasparik irja el kell fogadni a könyöradományt!!!....Hát ezzel nem értek egyet.. ...miért nem lehetne ezt visszautasitani???Hiszen ez megalázooooooo,nem gondoljátok,nektek a büszkeségetek egy emlékgyürüvel,megalázható,hiszen sokkal de sokkal nagyobb müvészek kitüntetéseit érdemlitek meg .... nem az Erdösét,aki elmenekült , egy jobb kényelmesebb életért ...akiböl a férje a szerelmén keresztül probál az uj generácionak is benyalizni .. hánynom kell az ilyenektöl...Nem vitatom azt hogy tehetséges volt -e vagy csak az elsö férjén keresztül fogták rá azt ,hogy tehetséges volt.. az tény ,hogy egy párszor láttam öt verset mondani, meg szinházban játszani is ,a taps neki szolt? vagy Hajdu Gyözönek??( hiszen szavalta az ö verseit is )az utokor kell eldöntse azt ,hogy emlékezni akar-e vagy feledni..A második férj kétség kivül tisztelöje és megbecsülöje akar lenni a müvészetnek és teszi ezt ugy,hogy rá eröszakolja az akaratát azokra is ,akinek tul keserü lett a szája ize és már belecsömörlött a kommunista mult emlékeibe!A mövésznöt hagyjuk most már nyugodni békében és felejtsük el az emlékápolást.

Kátai · http://katai.blog.hu/admin/users?user_ID=308772 2010.11.17. 17:35:14

Kedves dorkazizus!

Örülnék, ha nem anonimitásba burkolózva véleményeznél.

Kátai · http://katai.blog.hu/admin/users?user_ID=308772 2010.11.18. 15:06:32

@dorkazizus:
Köszönöm a választ. Valamiért itt nem jelenik meg.
Szívesen olvasom a múlt történéseit, sőt szívesen közlöm az általam vezetett kulturális portálon.
www.kulturpart.hu

istvan.katai@kulturpart.ro

Kátai · http://katai.blog.hu/admin/users?user_ID=308772 2010.11.18. 21:04:35

@dorkazizus: Itt a válasza, ami csak az emailemen jelen meg. továbbra is fenntartom, hogy az anonimitást nem kedvelem.
Tisztelt Kátai Ur! Mit sem változik a véleményem ha az igazi nevem irom ide .Egyébként ugy hiszem sokkal de sokkal több informáciot tudtam volna kiirni magambol mind amennyit ezuton finomitva megtettem !A fent irtakon kivül attól még tisztelem a fent emlitett személyeknek a" Szocialista Hazánk Kulturájának" akkori szolgáloit akiket azért fizettek ,hogy minél jobban belegyurják az emberek agyába azt ,hogy csak a PÁRTUNK ÉS KORMÁNYUNK vezetöi által válhat valóra a nemzeti ,politikai tudatunknak a megerösödése és az emberiség jövöinek fejlödése.Az UJ TIPUSU EMBER stb stb,de te hol voltál akkor amikor ezt sulykolták az agyunkba ????hogy "mi vagyunk a Solymi Patriei."".????Aki kérdez az hülye ?...aki nem az az is marad.!!!!....

dorkazizus 2010.11.19. 12:20:32

Tisztelt Kátai Ur!Legyen egy tartalmas és nagyon szép napja és hálásan köszönöm hogy e-mailbe visszaküldte nekem az irásom.!További kitartást kivánok az értékes munkájához és mindazoknak akik irásaikkal meggyözöbbé hitelesebbé teszik a multat és a mát, késöbb pedig a jövöt is.! Sok sikert kivánok a pályatársaival eggyütt mindazoknak akik egy szebb boldogabb jövö reményében máshol keresik a saját boldogulásukat. Én személyesen öszintén kivánom hogy mindanyian jol érezzék magukat a választott hazájukban és soha se érje csalodás.Megbocsájt ugye hogy elkanyarodtam egy kissé az eredeti témától.Én személyesen befejezettnek tekintem a polemizálást és sok KITARTÁST és SZEBB JÖVÖT kivánok!Tisztelettel dorkazizus Marosvásárhelyröl