Kit sajnáljunk, most Márta Istvánt, mert jött a Dörner?

Van még elég ülep nyalatlan jobbról is balról is, és fejek is vannak miből nyelvek lógnak ki, hogy fényesre nyalják a párnás politikus seggeket, egy puha direktori székért.

Az ülep nyalás veszélyes: amnéziát okozhat!

De, a mellékhatásokról kérdezze meg politikus barátját, polgármesterét vagy a "magyar színházi szakmát".

"Teccetek volna forradalmat csinálni"-jut eszembe egy szállóigévé vált mondás.

Zappe László az Új Színházról (2011. július)
Márta István Új Színháza egy részint zavarba esett, elbizonytalanodott, részint igénytelenségbe süppedt s főképp egy kulturális igénytelenségben felnövő, illetve már felnőtt új értelmiség szükségleteinek felel meg.

A pályázati rendszernek voltak és vannak is anomáliái, és a színigazgatói kinevezések csaknem kivétel nélkül ezen anomáliák mentén történnek. Véletlenszerű kivételképpen olykor a művészi teljesítmény, az értékelv is érvényesül. De ezek valóban azok a kivételek, amelyek a közkeletű ostobaság szerint erősítik a szabályt.
Meggyőződésem azonban, hogy Székely Gábor színházát nem elsősorban a kinevezési szisztéma idiotizmusa buktatta meg. Az maga is csak tünet. Ugyanannak a tünete, amiért az az Új Színház, amelyet nagy ambíciókkal és meglehetős szakmai-értelmiségi rokonszenvtől kísérve Székely Gábor a művészeti vezető Ács Jánossal, valamint tanítványaival létrehozott, négy év alatt nem tudott igazán hatékonnyá válni, nem tudott olyan átütő sikert elérni, hogy léte megkérdőjelezhetetlen legyen. Az a fajta színházcsinálói morál, ethosz, amelyet Székely Gábor képviselt, akkorra kiment a divatból.

  

Forrás: http://www.szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=36108%3Aegy-trendi-szinhaz&catid=56%3A2011-julius&Itemid=7

Schilling Árpád

Mielőtt elfelejtenénk. Az Új Színház elnevezésű intézményt 1994-ben Székely Gábor alapította. Erről a tényről a jelenlegi Új Színház honlapján nem található információ. Székely Gábor 1998-ban botrányos körülmények között volt kénytelen elhagyni a színházat, mert az akkori városvezetés (dr. Schiffer János, MSZP – kulturális alpolgármester, illetve Körmendy Ferenc, SZDSZ – kulturális bizottsági elnök) véleménye szerint „nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket”. Az akkori városvezetés – Székely ellenében – Márta István pályázatát tartotta támogatásra érdemesnek. Márta István tehát 1998 óta vezeti a Székely Gábor névadásával létrejött intézményt. Az akkori időkben a szakma egy bizonyos része szolidaritását fejezte ki Székely Gábor mellett, mert a Kossuth díjas rendező négy év utáni leváltását indokolatlannak és elhamarkodottnak tartotta, illetve felmerült a politikai alku vádja is. A szolidaritási hullám aztán – ki tudja miért – gyorsan elült. 

Forrás: http://www.revizoronline.com/hu/cikk/3654/dorner-gyorgy-az-uj-szinhaz-elen/

 

Kárpáti Péter

Amikor Székely Gábort felkérték, hogy alapítsa meg az Új Színházat, hatalmas lelkesedéssel dolgoztunk, egészen addig, amíg Székely Gábort hihetetlenül méltatlan körülmények között leváltották.


Forrás: http://www.orkenyszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=149%3Anyilt-proba-a-magyar-drama-napjan-az-oerkeny-szinhaz-partolo-tagjainak&catid=7&Itemid=25

Bóta Gábor-Márta István

 Hogy döntötted el, hogy pályázol Székely Gábor helyére? Potenciális színházigazgató ellen a mai napig nem nagyon szokás pályázni.

Én nem Székely Gábor ellen pályáztam. Ács Jánossal együtt, egy ismert terepen - hiszen ő itt volt főrendező, én pedig zenei vezető - volt elképzelésünk arról, hogy milyen színházat szeretnénk csinálni. Erről írtunk egy dolgozatot, ezt beadtuk, és elfogadták.

Mégiscsak az volt a tét, hogy vagy te vagy Székely igazgat.
Nem egészen. Székely Gábornak megromlott a kapcsolata a fővárossal. Ők mindenképp váltani akartak. Ha nem velem, akkor mással. Én Székely Gábort nagyon becsültem, becsülöm. Ám nekünk más volt az elképzelésünk arról, hogyan lehet közönségbarát művészszínházat csinálni. Ez volt a tét. De azóta is egyfolytában azt hányják a szememre, hogy pályázni mertem, hiába volt tizenötéves színházi, gyakorlati tapasztalat a hátam mögött. Hogy egy kollégádat idézzem: bűnrészes vagyok Székely "megbuktatásában". És meg is kérdeztem a kollégádtól, hogy ez az "ősbűnrészesség" meddig fog tartani. Mosolygott, és érzem, hogy holtomiglan így lesz. Az Új Színház lehet bármilyen sikeres, a néhány hangadó kritikus által ránkragasztott bélyeg örökre rajtunk marad.

Forrás: http://www.kritikaonline.hu/kritika_06marc_cikkek_martaistvan.html

 

Cserhalmi György

 "Alig kaptunk pár évet az Új Színházban. Az első évben kaszáltunk egy nagyot, a legjobb társulatnak kiáltottak ki, aztán 1998-ban a Fővárosi Önkormányzat kiakolbólította az igazgatót, Székely Gábort, vele együtt lavórnyi Kossuth-díjast, Csomós Marit, Udvaros Dorottyát, Sinkó Lászlót és engem. A főváros Székely túlköltekezésére hivatkozott, de az illetékesek elfelejtették hozzátenni, hogy szigeteltetnie kellett a felújított épületet, mert kristálytisztán lehetett hallani a stúdióban, mit suttognak a nagyszínpadon. Ez csak kifogás volt, kellett az épület a Pesti Broadway-koncepcióhoz. Azóta nem tértünk magunkhoz. Székely Gábor ugyanúgy nem hajlandó beszélni erről, mint ahogy arról sem, mi romlott el a Katona József Színházban közte és Zsámbéki Gábor között, mielőtt 1989-ben onnan távozott."

Forrás: http://www.nol.hu/archivum/archiv-481763


Novák Eszter
Aztán a politika szeszélyes és ostoba vihara kihúzta a lábunk alól a talajt. Ocsmány módon leváltották Székely Gábort. A rendszerváltás után ez egyike volt az első, értéket és szakmaiságot nem ismerő politikai döntéseknek. Azóta úgy megszoktuk ezeket, mint a szennyezett csapvizet.

Végtére is szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Nemcsak azért, mert legalább ez a négy év megtörtént velünk, hanem mert illúzióink és reményeink már jókor szertefoszlottak. Ahogy mi „nem váltottuk be a hozzánk fűzött reményeit” néhány kultúráért felelős előembernek, hát mondhatom a rendszerváltó, hősi fiúk sem váltották be a mieinket.
(Szakmánkból később sokan részvéttel adóztak.)

Forrás :http://www.kulturpart.hu/cikk/1963/draga_gyurka

Marozsán Erika:

Negyedik éve Székely Gábor igazgatott, mégis kiírtak pályázatot a posztra. Ács János és Márta István, azzal a hazugsággal jelentkeztek, hogy a társulat mellettük áll. Azt, hogy a Székely nem nyert felfoghatatlannak tartottuk. Huszonhárom évesen ezt megélni teljes téboly, nagy pofon volt. Bár az egész szakma erről beszélt, nem igazán fogott össze. Ezután a Horvai behívott és elmondta, hogy telefonálgat az érdekemben.

Forrás: http://szinhaz.hu/interjuk/39758-egy-igazi-sally

Sinkó László:

Annak idején az Új Színház tagja voltam. Székely Gábor igazgatót a főváros kulturális vezetése 1997-ben leváltotta. Azzal érveltek: előadásaink nem elég sikeresek. Tudtuk, ez csak álindok, egyébként a szakma kiállt Székely mellett. Nem ismerem az ügy hátterét, nem mennék bele. Akkor mindenből elegem lett. Nem akartam többé olyan színházakhoz tartozni, amelyeket láthatatlan erők irányítanak.

 

Forrás: http://www.168ora.hu/cikk.php?id=499

 

Kecskés Karina:

  - Amiatt, hogy a szakmában nagy tekintélyű Székely Gábortól elvették a színházat, sokáig az Új Színház feketebáránynak számított. Ezt nyilván önök is érezték.
- Természetesen azt mi is éreztük, hogy a szakma bizonyos mértékig kirekesztett minket.
- Hiszen az Új Színházból tűntetően sokan elmentek azok közül, akik Székely csapatához tartoztak, Csomós Maritól Cserhalmi Györgyig.

Forrás:http://kecskeskarina.szinhaz.org/interjuk.html


A bejegyzés trackback címe:

https://katai.blog.hu/api/trackback/id/tr483289259

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bocsárdi Miklós lesz az Új Színház vezetője 2011.10.10. 08:59:06

Egy bizonyos Dörner Györgynek nevezett szinkron- és egyébszínész fogja váltani a fesztiválrendezésben és egyéb langallósütéssel kapcsolatba hozható performanszszervezésben járatos Márta Istvánt az Új Színház élén. Azon túl, hogy most már tényleg a legk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.