A kommunikáció elmélete és gyakorlata 2.

Kurzusportfólió ( Kátai István)

Készségfejlesztés 1.

Érvelő levél

A fejen található emésztőcsatorna kezdeti részének részére

Tárgy: Az egészséges ételek jobbak

Tisztelt Száj!

Az anyagcsere megfelelő működésének érdekében írok Önnek. A napokban hullámokban jelentkező égető fájdalmakat érzek miután Ön, Nyelőcső segítségével táplálékot juttat le hozzám.

Tegnap 2020. március 2-án, a szervekkel való reggeli konzultálás után egyértelművé vált, hogy az egyre erősödő fájdalmak hátterében nem, a bizonyos időszakonként jelentkező vizsgadrukk áll, hanem az egészségtelen, toxikus tápanyagok.  Máj kartárs arról számolt be, hogy napok óta a megszokottnál lényegesen többet dolgozik és szúró fájdalmat érez! Epe kolléga epés megjegyzések közt kifejtette, hogy nem tud rendszeresen pulzáló gyakorlatokat végezni és fél, hogy homok kerül a vezetékébe. Az eszmecsere után egyértelművé vált számunkra, hogy a gyötrődést nem a stressz okozza, mivel a tortúra akkor jelentkezik, amikor a tisztelt Száj úr valami keserű, égető folyadékot küld nekem Nyelőcső kartárson keresztül.

Tisztelt Száj Úr!

Bátorkodom javasolni, hogy a tisztelt Száj úr térjen vissza azokhoz az egészséges tápanyagokhoz, amit eddig nagy megelégedésemre, és a többi szerv megelégedésére, küldött nekünk. Ne vegye sértésnek, amiért felhívom a figyelmét egy tudományosan megállapított tényre: annak ellenére, hogy a rostok legnagyobbrészt emésztetlenül haladnak át a bélrendszeren, döntő szerepük van az egészség megőrzésében. A rostok növelik a béltartalom mennyiségét, és meggyorsítják annak áthaladását a beleken. A rostokban gazdag, egészséges anyagokra azért is van szükségem(ünk), hogy ne lépjen fel székrekedés, aranyér, béldaganat vagy divertikulitisz.

Bízva a további sikeres együttműködésben, a következő versikével kívánok szép napot!

Őrizzük hitünket/ s segítsük egymást, /s jó egészséggel/ fertőzzünk meg mást! (M. S)

Készségfejlesztés 2.

 Tárgy: kérvény játszótér építésére a lakótelepen.

Tisztelt Polgármester Asszony!


Jelen levelemmel, mint tatabányai lakos-, feleség-. s édesanya fordulok Önhöz. Célom, hogy kisfiam számára olyan gyermekkort tudjak biztosítani, melyben az önfeledt játék, vidámság és kacagás kéz a kézben jár. Szeretném, ha „városi gyerekként” is felfedezhetné a természet szépségeit és a négy fal helyett, a szabadban játszhatna, olyan közösség tagjaként, melyben már otthonosan mozog. Úgy gondolom ez nem csupán az én, hanem minden szülő vágya. Személyes véleményem, hogy mindehhez egy megfelelő közösségi tér kialakítása nyújthatna segítséget, azonban a lakóhelyünk közelében egyelőre ez nem elérhető opció. Javaslatom és egyben kérésem egy a korábbiakban említetteknek megfelelő – helyszín létesítése.

A Komárom – Esztergom Megyei Önkormányzat, a Széchenyi 2020 program keretében, pályázatot hirdetett „köztéri játszóterek megújítására, bővítésére és építésére” tevékenység-megnevezéssel. A pályázat benyújtásának egyik feltétele, hogy a pályázó olyan Önkormányzat legyen, mely a 2019. június 1-jén, a Rabóczky Kft. által megszervezésre kerülő „Játszótér és szabadidősport” konferencián képviseltette magát. A pályázat beadásának határideje: 2020. április 11.

Korábbi emlékeim szerint a tatabányai Ó - városrészen kiépült Május 1. park, hasonló kezdeményezés eredménye, melynek sikeressége a szabadidős tevékenységekre gyakorolt hatását tekintve megkérdőjelezhetetlen. Számtalan - a lakosság körében végzett - felmérés igazolja, hogy a megújított terület oly mértékű látogatottságnak örvend, mint korábban soha, kihasználtságát maximalizálva.

Kérvényem tárgya tehát egy játszótér építése – esetünkben – Tatabánya szívében, a Sárberki lakótelepen. A jelen helyzetet tekintve, az igények felmérése és a játszótéri fejlesztési javaslat ismertetése 2019-ben két lakossági fórum keretében történt. A megoldási előterjesztésemet alátámasztó érvek között szerepel elsősorban, hogy városunk önkormányzata megfelel a kiemelt kritériumnak, hiszen az említett gyűlésen megjelent. (Erről Komárom – Esztergom megye napilapja, a 24 óra is friss hírként tudósított az adott napon). Továbbá a lakótelep és vonzáskörzete főként fiatalabb gyermekes családoknak nyújt otthont, melyek folyamatosan váltják a régi lakótelepi házak elidősödött lakosságát. Valamint a legnagyobb népességszámú városrészként, megújítása tökéletesen illeszkedik a folyamatban

lévő városi fejlesztési koncepcióhoz. Helyszínként a Sárberki lakótelep 701. - 703. számú tömblakások által közrezárt üres teret javaslom, melynek területi és természeti adottságai egyaránt kiválóak. A már meglévő nagyméretű fáknak és a kisebb növényzetnek köszönhetően további fa – és cserje ültetés szükségtelen, mely hozzájárul a büdzsé csökkentéséhez. Ráadásul a költségvetési forrás hiányosságát kompenzálja, hogy a kialakítandó játszótér anyagi vonzatának 40% - át – hozzájárulva a helyi struktúra bővítéséhez - a Rabóczky Kft. fizeti, így a városnak a fennmaradó 60% - t kell önerőként biztosítani.

Van természetesen a kezdeményezésnek ellentábora is, akik feleslegesnek vélik egy újabb játszótér építését, az anyagi forrás más, fontosabb területeken történő hasznosítására vagy a „közelben” látogatható közösségi terekre hivatkozva. Ezt az érvet cáfolja, hogy sokan nem tehetik meg, hogy pl. többgyermekes család révén ezekre a terekre „kiránduljanak”, azok túlzsúfoltságáról már nem is beszélve. Nem csupán egy játszótérről van szó a sok közül, hanem egy olyan különös fontosságú közösségi színtérről, mely a mozgásfejlődést, az egyensúlyérzéket, a koordinációt és a kreativitást elősegítő játékok tárháza valamint a szocializációs készségek fejlesztését támogató közeg. A kérdésem tehát, hogy; Mire érdemes pénzt és időt áldoznunk, ha nem a gyermekeink jövőjébe való befektetésre?

A felsorakoztatott érvekre támaszkodva kérem a Polgármester Asszonyt, hogy a Komárom – Esztergom Megyei Önkormányzat felhívása alapján nyújtson be pályázatot egy új „Sárberki játszótér” kialakítására - bízva a mielőbbi pozitív elbírálásban – az alábbi kiegészítésekkel:

Határidő: 2020. március 18.
Felelős: Szűcsné Posztovics Ilona polgármester Végrehajtásért felelős: Dr. Kálmán Krisztián jegyző Végrehajtás előkészítéséért felelős: Bene Péter főépítész

Tisztelettel és köszönettel:
Kiss Szabina
(e
gy csodálatos 11 hónapos kisfiú büszke anyukája)

Készségfejlesztés 3.

Érvek:

  1. A puskapor feltalálásának több haszna volt, mint kára, mert hazánkban hozzájárult a bányászati technika fejlesztéséhez.
  2. Mivel a feketelőpor nem csak, mint pusztító anyagként volt ismeretes, például használták a gyógyászatban úgy külsőleg, mint belsőleg alkalmazva!
  3. Használata lehetővé tette a vadállatok könnyebb elejtését. Kutatások bizonyítják, hogy a lőpor feltalálása után, kevesebben haltak meg vadászatban, ami annak tudható be, hogy elkerülhetővé vált az állatokkal való közelharc.

kutyaunnamed.jpg

Cáfolatok:

  1. A puskapor feltalálásának több haszna volt, mint kára, egészen addig amíg békés célokra használták.
  2. Statisztikák bizonyítják, hogy a lőpor felfedezése után jelentősen megnőtt a háborúk embervesztessége.
  3. Történelemi tény, hogy a lőpor felfedezésé után megalkották a középkor legrettegettebb tűzfegyverét az ágyút, ami a százéves háborúban százezrek életét oltotta ki.

Érvek:

  1. Kötelezővé kellene tenni a szelektív hulladékgyűjtést, mert a szelektíven gyűjtött háztartási szilárd hulladék értékes, hiszen újrahasznosítható.
  2. A szelektív gyűjtéssel jelentősen csökken a lerakásra kerülő szemét mennyisége, ezáltal a hulladéklerakó élettartama növekszik, ezáltal csökken a környezet terhelése.
  3. Az angolok már az 1820-as évektől szétválogatták, megtisztították, és a hasznosítható részét feldolgozták a szemétnek.

szelektiv_hulladek_gyujtese.PNG

Cáfolatok:

  1. Kötelezővé kellene tenni a szelektív hulladékgyűjtést! Teljesen felesleges mert a hulladékelszállítók úgyis összeöntik!
  2. A szemét legtöbb helyen égetőbe kerül ezért szükségtelen a szemét különválogatása. Párizsban például csak egy kuka van. Az újrahasznosítható kukát a hulladék kezelője szelektálja tovább.
  3. Minél előbb drasztikusan kell csökkenteni a műanyagok előállítását és felhasználását. Nem a hulladék szelektíven gyűjtését kellene kötelezővé tenni, hanem a hulladék termelés csökkentését. 

Érvek

  1. Be kellene tiltani a hobby-vadászatot, mert a kedvtelésből vadászó emberek okozzák a vadgazdálkodásnak a legtöbb kárt!
  2. A szomszédom azt mondta, hogy a vadászok mind szadista részeges barmok, akiket elnyomtak kiskorukba, akik már kicsiként is az állatokat kínozták. 
  3. Normális ember nem vágyik arra, hogy szórakozásból állatokat gyilkoljon.

Cáfolatok:

  1. A vadászat a legnemesebb sport.
  2. A vadászatra szükség van, közösségi élmény nyújt, kielégíti az ember zsákmányszerzési ösztöneit.

Wallendums Péter, a Magyar Vadászlap főszerkesztő-helyettese és a Vadászati Kulturális Egyesület alelnöke szerint a vadászat: jellemformáló szabadidős tevékenység, ahol sokféle ember találkozik, így könnyen születhetnek nagy horderejű politikai vagy gazdasági döntések.

3. Magyarországon a nagyvadaknak nincs természetes ellenségük. Az állománycsökkentésre, szelektálásra jó a vadászat, egyben aktív környezet- és természetvédelmi munkálatokat is jelent.

vada_szat_19693873_46fd2c95523028720bbc9e6aee094268_wm.jpg

Készségfejlesztés 4.

Halálos beteg embereknek joguk van a kegyes halálhoz (eutanáziához).

 

Készségfejlesztés 5.

 A globalizáció megöli a helyi kultúrát

a_globaliza_cio_mego_li_a_helyi_kultu_ra_t-1.jpg

A nagy vita

Téma: Nincs több nélkülözés. Bizottság: Társadalmi, Humanitárius és Kulturális Bizottság (SOCHUM). Téma: A szegénységgel és klímaváltozással szembeni elleni védekezőképesség növelése. (modell ENSZ csúcstalálkozó)

Résztvevők: A kommunikáció elmélete és gyakorlata c. tantárgy  6 csapata (Dál-Afrika, Brazília, Irán, UK, Törökország, Németország)

Elevator pitch

 

Állásfoglalás-tervezet

brazilia_ka_tai_kolla_th_szarvas_tar_utasi_a_lla_sfoglala_s.jpg

Hasznosnak ítélt anyagok és tartalmak

Aczél Petra: Új retorika. Közélet, kommunikáció, kampány ( Kalligram Kiadó, 2009)

Acél Petra könyvében részletes leírást, kapunk  a társadalmat formáló, értékekről. Világos képet kapunk, példák, illusztrációk, gyakorlatok és feladatok által a szimbólumokat, jelentéseket létrehozó kommunikációs eseményekről, arról, hogy miként hatnak ránk a nyilvános beszédek, a politikai kampányok, a reklámok .

Acél Petra Publikációk http://www.aczelpetra.hu/publikaciok.html

A vitatkozás műfaja  már az ókorban nagy erénynek  számított, ezt Platón híres dialógusai és Szókratész érvekkel, ellenérvekkel, kérdésekkel szegélyezett beszélgetései is jól bizonyítják. Régen teljesen természetes volt, hogy az ifjúsak  idejébe  magukba szívták az észérveken alapuló összecsapás szellemiségét.  A görögök fiataloknak az iskolákban tanították a vitatkozás művészetét. Napjainkban is  szükség van jó szónokokra, vitatkozókra!

Vita ... - Hüber gabriella Margit: http://publikacio.uni-eszterhazy.hu/4621/1/9_14_H%C3%BCber.pdf

A szóváltásnak  két nagy típusa ismeretes,  a versenyvita és a közösségi vita. Közös tulajdonságuk, meg kell hallgatnunk a másik álláspontját, majd arra reagálhatunk.

A versenyvitákban (pl. Karl Popper, World School, British Parliamentary) pontos idő és szerepkörök vannak meghatározva az egyes beszélők számára. Ebben az esetben van egy tételmondat, amit a csapatoknak támogatniuk vagy pedig ellenezniük kell. A vita eredményét a bírók döntik el, akik megadott szempontok alapján értékelik az elhangzott beszédeket, érveket, bizonyítékokat.

 

A közösségi viták kevésbé szabályozottak, azonban tökéletesen alkalmasak társadalmi és közösségi problémák körüljárására, megoldások keresésére és megtárgyalására. A témáknál nincs két konkrétan szemben álló álláspont, ezeknél az a lényeg, hogy a közösség minden tagja elmondhassa a véleményét, és hozzájárulhasson a megoldás megtalálásához.Közösségi vitafajta például a WorldCafé, vagy akár a politikai vita is.

:(

:)

Vitarendezési stratégiák

 

Az ábra azt mutatja, hogy a legjobb, ha a felek maguk meg tudnak egyezni: vagyis, kapcsolatuk megromlása nélkül, mindegyikük megelégedését szolgáló megoldást tudnak találni.

be4884bb-7273-46e7-9f5c-e280faad0c01.jpg

További stratégiák itt